Läcka tvingar Arkösundsborna att spara på vattnet

I Arkösund utanför Norrköping råder det från och med idag totalt bevattningsförbud och dessutom uppmanas hushållen att även i övrigt vara så sparsamma som möjligt med vattnet. Orsaken är en läcka på en ledning.

Läckaget upptäcktes igår kväll när vattnet i vattenverket plötsligt tog slut helt och enligt Louise Lindström på Norrköpings Vatten har man fortfarande inte lyckats lokalisera läckan.

- Vi arbetar hårt för att få ordning på det här, men hitills har vi tyvärr inte lyckats hitta läckan.

För att vattenverket inte ska tömmas helt, kör man nu ut vatten till samhället i tankbilar, men det räcker inte. För att vattnet ska räcka måste alla som är anslutna till vattenverket också hjälpa till genom att inte använda mer vatten än nödvändigt.

Ändå rör det sig egentligen inte om någon stor läcka. Enligt Louise Lindström läcker det ut mellan tre och fyra kubikmeter i timmen.

-  Det låter kanske inte så mycket men vattenverket i Arkösund är inte speciellt stort och nu är det ju dessutom mitt i sommaren och alla sommargäster är på plats, säger hon. 

Bevattningsförbud innebär att vattnet får användas till dagligt bruk, men inte till att vattna eller till exempel fylla pooler med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".