Farthinder ska lösa problem i trafikerad korsning

Ett nytt så kallat ”dynamiskt farthinder” sätts nu upp på försök i Linköping.

Men kommunen får kritik för att man riktar in sig på bilisterna på en plats där det passerar 6000 cyklister varje dag och som enligt många är det egentliga bekymret.

Det är på den delen av Rydsvägen som korsar cykelbanan till universitetet i Linköping som det nya farthindret ska sättas upp.

Även om det enligt Vägverket bara hänt två mindre olyckor på den här platsen de senaste tre åren, kan det bli Linköpings mest kontrollerade korsning.

Dynamiskt farthinder

Redan idag finns det ett rödljus på den här platsen, och rödljuset kommer finnas kvar tillsammans med sänkt hastighet till 30 kilometer i timmen och det nya dynamiska farthindret som styrs av en hastighetskamera.

Ett dynamiskt farthinder fungerar så att en metallbalk åker upp ur asfalten om tillexempel en bil närmar sig i för hög hastighet och bilen skakar till. Håller man däremot rätt hastighet märker man inte av farthindret alls.

Anledningen till att man just valt den här platsen är för att det är den korsning i Linköping som flest cyklister, drygt 6000, passerar varje dag.

Olika lösningar

Kommunen har tittat på olika lösningar för cyklisterna, bland annat en tunnel.
Men med en prislapp på 8-10 miljoner kronor har man inte sett det som en godtagbar lösning.

Nu gör man istället korsningen säkrare genom det nya farthindret som beräknas kosta 400 000 kronor.

Bommar för cyklisterna har också varit på förslag men enligt Göta Gustafsson fungerar inte det eftersom de utsätts för åverkan.
Kommunen ska därför sätta upp markeringar i cykelbanorna för att uppmärksamma cyklisterna på att det kommer en korsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".