Svårt hitta vattenläckan i Arkösund

I Arkösund utanför Norrköping fortsätter arbetet med att lokalisera den vattenläcka, som i måndags kväll ledde till att vattenverket tömdes helt.
Norrköping Vatten tror sig nu veta i vilket område läckan finns, men ännu är det för tidigt att börja gräva.

- Det rör sig om en 150 meter lång sträcka mitt i Arkösund och vi kan ju inte gärna gräva upp hela samhället, säger Louise Lindström på Norrköping Vatten.

Orsaken till att läckan är så svår att lokalisera är att den sannolikt inte är speciellt stor. Enligt Louise Lindström rinner det inte ut mer än mellan tre och fyra kubikmeter vatten i timmen, men för ett så litet vattenverk som det i Arkösund, är det nog för att ställa till stora problem.

Nu i kväll, när vattenförbrukningen är låg, ska reparatörerna göra ett nytt försök att ta reda på var, på den 150 meter långa sträckan, som läckan finns. 

- Det gör man genom att lyssna i gatubrunnarna helt enkelt, säger Louise Lindström. Och om vi bara får reda på var vi ska gräva kan ledningen vara repararerad redan i morgon.

Till dess råder totalt bevattningsförbud i Arkösund och hushållen uppmanas också att inte heller i övrigt använda mer vatten än nödvändigt. Dessutom forslas vatten från Norrköping till vattenverket i Arkösund i tankbilar.

- Så fort läckan är lagad upphör bevattningsförbudet, men för säkerhets skull kommer vi att uppmana Arkösundsborna att  vara restriktiva med vattningen även under resten av sommaren, säger Louise Lindström.

Restriktionerna innebär att man bara ska vattna med kanna och inte använda spridare eller vattenkanon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".