Utsläppen från jordbruket minskar

Kväve- och fosforutsläppen från jordbruket till markerna har minskat, det visar en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Näringsläckaget av kväve och fosfor från jordbruket har länge varit en anledning till övergödningen av sjöar och vattendrag. Men efter flera års arbete med att bland annat begränsa användningen av gödsel, gödsla vid rätt tid och anlägga så kallade kantzoner vid vattendragen där man inte gödslar har situationen blivit bättre. Undersökningen från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att det framförallt är kväveutsläppen som har minskat, fosforutsläppen är fortfarande ett problem.

Sören Söderteg, som jobbar för LRF Konsult och är lantbrukare från Linköping, tycker att lantbruket har blivit orättvist behandlat i debatten då de oftast får skulden för näringsläckaget och övergödningen när en stor del av näringen kommer från trafiken, kalhyggen och enskilda avlopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".