Arbetslösheten i länet sjunker

Antalet arbetslösa i juni var 19 200 personer vilket är 700 färre än samma månad i fjol, enligt siffror från Länsarbetsnämnden.

Antalet arbeten som anmälts till Arbetsförmedlingen har stigit med 35 procent hittills i år. Men fortfarande är arbetslösheten i Östergötland högre än riksgenomsnittet.

Glenn Sundberg, biträdande länsarbetsdirektör, anser att det är den starka konjunkturen som gör att arbetslösheten i länet går nedåt. I juni anmäldes mer än 30 procent fler nya jobb jämfört med samma period förra året. Den vanliga ökningen av arbetslösheten på sommaren då många går ut gymnasieskolan och universitet har inte blivit lika kraftig i år. Antalet varsel har också minskat.

Men det finns också gråa moln på den ljusnande arbetsmarknadshimlen. Trots att ungdomsarbetslösheten i länet går ner är den högre än i riket i stort. Samma sak gäller för den totala arbetslösheten som nu ligger på 7,2 procent i länet. En procentenhet över genomsnittet i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".