Lång väntetid gör att svårt sjuka hinner dö

Svårt sjuka cancerpatienter får vänta upp mot sex veckor på smärtlindrande strålbehandling vid Universitetssjukhuset i Linköping. Och den långa väntetiden har gjort att patienterna hinner dö innan de får vård säger chefen för onkologen, Gunnar Adell.
Orsaken till den långa väntetiden är bland annat personalbrist. På Universitetssjukhuset saknas i dag specialutbildade sjuksköterskor som kan sköta utrustningen. Nu under semestertid har en av de fyra strålbehandlingsmaskinerna också stängts. Gunnar Adell ställer nu sitt hopp till att fler utbildar sig samt att patienterna som tas emot från Kalmar län snart kan vända sig till sitt eget landsting för vård. Den långa väntetiden för patienter i livets slutskede upprör moderata östgötska landstingsråd som nu kräver en förändring av hälso- och sjukvårdspolitiken i Östergötland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista