60-tal har klagat till Migrationsverkets ombudsman

Ett 60-tal personer har vänt sig till Migrationsverkets ombudsman för sökande och klagat över bemötandet de fått av anställda.

Efter det uppmärksammade champagne- och tårtfirandet efter en avvisning tillsattes en sökande ombudsman. Hittills har inget fall varit så allvarligt att ärendet gått till personalnämnden.

I början av året tillsatte Migrationsverket en så kallad sökandeombudsman, delvis på grund av uppmärksamheten kring anställdas champange- och tårtfirandet efter avvisning av asylsökanden.

Nu efter sex månader har mer än 600 sökande kontaktat Christer Munter men majoriteten, eller närmare 90 procent, av samtalen kommer från personer som är missnöjda med verkets beslut och som han inte kan göra nåt åt. Resterande 10 procent är personer som klagar över anställdas bemötande och i de fallen vidtar han nödvändiga åtgärder säger han.

För det mesta gäller dessa klagomål handläggarnas fördomar och generaliseringar eller sättet som de meddelar beslut till de sökande. Men han säger samtidigt att det kan finnas de sökande som av rädsla inte vänder sig till honom när de blir dåligt bemötta eller illa behandlade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".