Enander ska utreda miljön i Östersjön

Miljöminister Lena Sommestad berättade idag vid ett besök i Söderköping att regeringen gett Skogsstyrelsens Generaldirektör Göran Enander i uppdrag att utreda hur forskning och miljöövervakning bättre kan användas för att återskapa en god havsmiljö i Östersjön och Västerhavet.

I utredningen ingår även att undersöka förutsättnigarna för ett internationellt forskningsinstitut för Östersjöns miljö.

Trots den forskning som redan idag bedrivs på både öst och västkusten och på de olika universiteten runt om i landet så tycker regeringen att det behövs bättre samordning kring kunskapen om havet. Lena Sommestad pratar om ett bättre tvärvetenskapligt tänkande där all forskning om havsmiljön på ett bättre sätt kan tas tillvara.

Var ett havsforskningsinstitut kan komma att ligga vill inte Sommestad spekulera i men utredningen om institutet skall vara klar i december i år. Och trots det minskade fiskbeståndet och den överdrivna algblomning som nu sprider sig längst den svenska kusten så tror miljöministern att det ändå finns hopp för Östersjön.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".