Statligt stöd till fastighetsägare för effektivare energi

Fastighetsägarna i Östergötlands län har hittills beviljats cirka 30 miljoner kronor i statligt stöd till energieffektivisering och övergång till förnybara bränslen för offentliga lokaler.

Östergötland ligger därmed på plats 15 bland Sveriges 21 län, när man räknar bidragsnivån per invånare. Det var förra året som regeringen införde stödet på två miljarder kronor. Det finns 1,3 miljarder kvar och går att söka till och med år 2008. 

– Växthuseffekten är ett mycket allvarligt hot, men genom att använda energin mer effektivt kan vi reducera utsläppen av växthusgaser, säger Annette Brodin Rampe, affärsområdeschef på energibolaget E.ON Sverige. 

Fastighetsägare i Östergötlands län har fram till slutet av juni beviljats bidrag motsvarande 72 kronor per invånare. Södermanlands län ligger i topp och har beviljats 339 kronor per invånare. Hur mycket stöd som har sökts och beviljats skiljer sig kraftigt åt mellan olika kommuner.

– Offentliga lokaler borde vara ett föredöme när det gäller effektiviserad energianvändning. Det sparar pengar samtidigt som utsläppen av växthusgaser reduceras, säger Annette Brodin Rampe. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".