Ny prövning för upploppsdömda ungdomar

De två ungdomar från Linköping som dömdes till långa fängelsestraff för medhjälp till våldsamt upplopp under EU-toppmötet i Göteborg förra året kommer att få sin sak prövad i Högsta Domstolen.
Högsta domstolen har nu beslutat att pröva målet kring den så kallade sambandscentralen under EU-toppmötet i Göteborg för ett år sedan. Två Linköpingsbor, nu 24 och 19 år gamla, dömdes i Hovrätten i februari i år tillsammans med 6 andra ungdomar till fängelsestraff på mellan två år och fyra månader, och ett år och fyra månader för medhjälp till våldsamt upplopp. De två Linköpingsborna fick i Hovrätten sina straff rejält sänkta. Det svenska rättsväsendet har kritiserats, av bland andra Högsta Domstolens ordförande, för att inte vara anpassat för extrema händelser som kravallerna i Göteborg, något som kan ha gjort att straffen i många fall blivit för stränga. En 20-årig Norrköpingsbo som deltog i Göteborgskravallerna fick i april sitt straff sänkt av Högsta domstolen, från ett år och åtta månader till fyra månader. I höst kommer målet om medhjälp till våldsamt upplopp att behandlas av Högsta Domstolen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".