Blodbristen avhjälpt

Den råder inte längre någon akut brist på nollblod vid länets sjukhus. Ett 20-tal blodgivare har under dagen kommit till blodcentralen i Östergötland för att lämna blod.

Tidigare idag vädjade landstinget till givare med blodgrupp noll att komma till blodcentralen för att fylla på lagren. Under förmiddan hade blodcentralen lite drygt 100 påsar med såkallat nollblod vilket är mindre än hälften av det som ska finnas.

Läkaren Bengt Ekermo ansåg att läget var akut men ändå inte så allvarligt att operationer skulle ställas in vilket har gjorts nu i dagarna på flera ställen runt om i landet där det saknas blod.

Däremot vädjade han till länets 3500 givare med nollblod att komma in för blodgivning, vilket 22 personer har hörsammat under dagen.

Landstinget har också köpt in 30 påsar med nollblod från Jönköping så enligt Ekermo ser läget betydligt ljusare ut nu.

Det är tillfälligheter som gör att det saknas blod men det är inte särskilt vanligt att landstinget får sådan brist att man söker efter blodgivare.

På måndag börjar landstingets blodbuss att rulla igen efter semesteruppehållet. Bengt Ekermo påminner alla blodgivare o särskilt dom med blodgrupp 0 hur viktigt det är att att komma till inbokade blodgivningar.