Tvång på kassaapparater upprör knallar

I morgon börjar Skänningemarken, Sveriges äldsta och största gatumarknad. Arrangörerna räknar med 1.700 marknadsstånd och en bra bit över 100.000 besökare. Men mitt i feststämningen störs många knallar av regeringens förslag om att kräva kassaapparater och kvitton på all försäljning.

Under dagen har knallarna rullat in sina vagnar i Skänninge, mitt på östgötaslätten. Med över fem kilometer marknadsstånd förstår man att stora pengar är i omlopp. Här säljs allt från köttätande växter till trämöbler på beställning. Men nu upprörs många av marknadsknallarna av regeringens lagrådsremiss där man föreslår att företag som säljer mot kontant betalning måste registrera intäkterna i en typgodkänd kassaapparat.

Marknadsknallen Sivert Trolin från Strömstad är en av dem som inte tycker om regeringens förslag om karv på kassaapparater.
- Det skulle dra ner vår försäljning massor. Jag säljer och pratar och stoppar i varan och säljer det och samtidigt så jobbar jag med nästa kund. Skulle jag stå där och plocka med kassakvitto skulle vi missa säkerligen 25 procent i försäljning i tid alltså.

Marknadsknallarna befarar nu att många knallar drar sig ur och att mindre marknader tvingas lägga ned. Att det skulle vara mycket svarta pengar på marknaderna tror inte Rolf Lodalen från Marstrand.
- det har jag aldrig hört talas om, utan vi är väldigt noga med det och vi har revisorer som är på oss hela tiden.