Främlingsfientliga partier i flera östgötska kommuner

De främlingsfientliga partierna flyttar fram sina positioner i hela landet. I höstens val kandiderar främlingsfientliga partier i mer än var tredje kommun.

I Östergötland ställer Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och Nationalsocialistisk front upp i flera kommuner än tidigare. Partierna ställer upp i sex östgötska kommuner och i valet till landstigsfullmäktige.

Av de tre partierna var det bara Sverigedemokraterna som ställde upp i förra valet i Östergötland, då i kommunalvalen i Norrköping och Linköping.

Nu kandiderar Sverigedemokraterna till kommunfullmäktige i sex av Östergötlands tretton kommuner, i Vadstena, Ödeshög, Motala och Finspång. Partiet ställer även upp i landstingsvalet.

Nationaldemokraterna kandiderar till kommunfullmäktige i Norrköping och till landstinget. Nationalsocialistisk front ställer upp i det kommunala valet i Linköping.

Statsvetaren Elin Wihlborg anser att de tre främlingsfientliga partierna upptäckt att om de vill ha mer inflytande kan man inte bara arbeta utomparlamentariskt.

Hon tror att de får svårt att ta sig in i de större kommunerna och i landstinget. Men i de mindre kommunerna bedömmer hon att de har större möjligheter att komma in i fullmäktige. Om valdeltagandet blir lågt har de också större chans att lyckas.