Vadstena politiker vill inte se Sverigedemokrater i fullmäktige

Sverigedemokraterna kandiderar nu till sex av länets 13 kommuner. Förutom i Linköping, Norrköping och Motala även till dom mindre kommunerna Finspång, Ödeshög och Vadstena. Och eftersom det krävs mindre röster för att ta sig in i kommunfullmäktige i dom mindre kommunerna tror Elin Wihlborg, statsvetare på Linköpings kommun, att dom har störst chans att ta sig in där.

Adam Linnerheim, ordförande för sverigedemokraterna i Östergötland, säger att det är svårt att veta hur det kan gå i valet men hoppas naturligtvis att partiet ska kunna ta sig in flera i kommuner i Östergötland. I förra valet fick partiet mandat i 29 av landets kommuner, dock inget i Östergötland.

Adam Linnerheim säger att dom etablerade partierna till en början reagerat starkt i dom kommuner som sverigedemokraterna tog sig in i:

I Vadstena har sverigedemokraterna en kandidat till valet i kommunfullmäktige. Enligt Tommy Palmkvist, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Vadstena, krävs det bara mellan 100 och 120 röster för att ta sig in i kommunfullmäktige i Vadstena. Han berättar att sverigedemokraterna fick ett 40-tal röster till riksdagen i Vadstena vid förra valet och hoppas att dom inte ska fler den här gången.