Grövre våld mot polisen

Våldet mot polisen i länet ökar. Enligt polisförbundet i länet är det också allt allvarligare våld poliserna utsätts för. Var tredje arbetsskada som anmäls bland länets poliser är våldsrelaterad, det visar statistik från polismyndigheten i Östergötland.

Det är främst ordningspoliser och närpoliser som blir utsatta för hot och våld när dom ska ingripa vid bråk eller ta hand om påverkade personer. För fem år sedan anmälde 23 polismän i länet att dom skadats i samband med ingripanden, i fjol hade siffran stigit till 36, enligt polisförbundet.

I slutet av förra veckan rapporterade vi om ett bråk i Linköping där en ordningsvakt blev slagen i huvudet med en flaska av en 24-årig man under ett ingripande, och sedan försökte kamrater frita 24-åringen när polisen griper honom.

Och för några veckor sedan drog en man ner byxorna framför poliser som bedrev spaning, också det i Linköping. Och Mattias Ydreborg tycker att attityden mot polisen har förändrats och att det handlar om att man bara ser yrket, och att man inte tänker på att det är människor bakom polisuniformen.