Sverigedemokrat deltog i nazistmarsch

Uppdaterad version 16:55
Sverigedemokraten Andreas Lundkvist som kandiderar till kommunfullmäktige i Finspångs kommun och även till landstinget har deltagit i en nazistmarsch, uppger tidningen Expo.

Det var i september 2004 som Andreas Lundkvist deltog i en marsch i Sollentuna som arrangerades av den nazistiska Salemfonden. Kända nazister från Nationalsocialistisk front och Svenska motståndsrörelsen deltog också i marschen.

Själv säger Andreas Lundkvist till tidningen Expo att det inte var så jättelyckat att han var där.
- Det de hade gått ut med var att det skulle vara helt opolitiskt. Att det bara skulle vara en manifestation.

Adam Linnerheim som är sverigedemokraternas distriktsordförande säger att både partiet och Andreas Lundkvist tar avstånd ifrån händelsen. Och han berättar att Andreas Lundkvist fick reda på vilka som stod bakom arrangemanget när han kom till platsen.

- Ja, han upptäckte det så fort han var på plats men då var det lite för sent så han gick i den där manifestationen och sedan så vitt jag förstår så har han den uppfattningen att han tänker inte att gå i något liknande igen nu när han vet hur det låg till.

Linnerheim berättar också att om han själv varit i Andreas Lundkvists kläder så hade han agerat på samma sätt.

- Jag hade kanske tyckt att det var lika bra att gå där när jag ändå befann mig där. Det kanske hade sett ändå konstigare ut inför alla och lämna platsen.

Visar att man inte tar avstånd från nazismen
Daniel Poohl är chefredaktör för tidningen Expo och han tycker att händelsen visar att sverigedemokraterna inte helhjärtat tar avstånd från nazismen.

- Det visar att sverigedemokraterna är ett parti som rör sig i nazistiska kretsar som har svårt att dra en rågång mot odemokratiska rörelser och rörelser som vill krossa demokratin.

För en månad sedan avslöjade tidningen Expo att en annan sverigedemokrat som kandiderar till kommunfullmäktige i en annan östgötsk kommun deltagit i en Vit maktkonsert som arrangerades av Nationalsocialistisk front hösten 2001.

Sveriges Radio Östergötland har förgäves sökt Andreas Lundkvist för en kommentar.