Respekten mot polisen har blivit sämre

Idag åtalades en kvinna i Motala misstänkt för att ha försökt skada en kvinnlig polis i samband med ett ingripande. Och det senaste halvåret har antalet anmälningar om våld och hot mot polismän ökat i Östergötland.

Kvinnan som idag åtalas var ute och körde bil när hon stoppades av polisen och blev ombedd att slå av motorn. Men med en rivstart körde kvinnan istället iväg och polisen fick kasta sig bakåt för att inte skadas.

Och de senaste sex månaderna har antalet anmälningar om våld och hot mot polismän blivit fler i Östergötland. Samtidigt har respekten för polisen minskat menar Tomas Agnevik som är ordförande för länets polisförbund.

- Ja, det vill jag nog påstå. För några år sedan och tillbaka så hade man nog en större respekt för tjänstgörande poliser i yttre tjänst.

Många ifrågasätter polisens arbete
Agnevik berättar att det idag är många som ifrågasätter och påstår vad polisen får och inte får göra vid ett ingripande. Och det är den här förändringen i attityden tillsammans med att man ifrågasätter och inte känner till vad polisen får göra som ofta leder till att små händelser förstoras och att ett mindre ingripande kan övergå till något större, med våld, hot och skador som resultat.

Även polisman Mattias Ydreborg i Linköping har märkt av det ökade våldet.
- Jag har jobbat som polis i tolv år nu och jag har märkt en attityd under de tolv åren, att man har kanske inte den respekt som man hade förut. Att en tillsägelse är en tillsägelse utan det här ska man då ifrågasätta mycket mycket mer och vad det beror på det vet jag faktiskt inte.

Var tredje polis drabbad
Under de tre senaste månaderna har drygt var tredje polis i länet blivit drabbad av hot och våld och varje år anmäler polisen i Östergötland över 100 arbetsskador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".