Moderaterna vill satsa på trådlöst

Moderaterna i Linköping vill att linköpingsborna blir ständigt uppkopplat till internet genom att bygga ett trådlöst nätverk.

Genom det trådlösa nätverket skulle invånarna i Linköping kunna koppla upp sig mot internet var de än befinner sig utan abonnemang och tanken är att det ska vara gratis. Moderaterna vill genomföra den här satsningen för att alla ska få tillgång till internet och telefoni, säger Paul Lindvall som är kommunalråd.
- Möjligheten och tekniken finns och det vore väl märkligt om inte Linköping skulle kunna vara först i Sverige att bli en sådan här trådlös kommun där alla har tillgänglighet till den här moderna tekniken.

Enligt Paul Lindvall så är det idag problem med tekniken inom vissa kommundelar.
- Både i stadsmiljö och omlandet runt om staden så finns det stora brister i både tillgänglighet och nyttjande.  

Kommun och näringsliv i samarbete
För att ro i hamn satsningen vill Paul Lindvall att kommunen och näringslivet samarbetar. Både små och stora företag, såsom Ericsson och Saab, tycker att det här är en bra idé, säger Paul Lindvall. Några som däremot inte kommer tycka om idén är företag som levererar bredband och telefoni.
- Det är möjligt att Telia skulle uppfatta det här lite som ett hot med sina bredbandssatsningar.

Före Uppsala
När Linköping är en trådlös stad kan Paul Lindvall inte svara på men nu utmanar man Uppsala som är en stad med liknande förutsättningar om vem som hinner först att bygga ett sådant här nätverk. Och Paul Lindvall tror att Linköping blir först.
- Vi tror naturligtvis som stolta linköpingsbor att Linköping kommer att vara först på plats.