Brinner återigen i etanolfabriken

Uppdaterad 13:36

Det brinner återigen i etanolfarbiken Agroetanol i Norrköping. Under söndagseftermiddagen började det pyra på samma ställe där branden utbröt igår.

En explosion orsakade en brand i Lantmännens etanolfabrik Agroetanol på Händelö i Norrköping under lördagseftermiddagen. En man skadades och fördes till sjukhuset.

Brandkåren finns på plats och har situationen under kontroll men uppger att det är svårsläckt.

Branden uppstod igår i en av fodertorkarna där djurfoder torkas för att bli pellets vid 14-tiden. Orsakaen var troligen en dammexplosion. En operatör skadades vid branden och fördes med brännskador till Universitetssjukhuset i Linköping. Kenneth Werling, vd för Agroetanol, säger till Sveriges Radio Östergötland att mannen opererades igår kväll och att han får stanna kvar på sjukhuset i ett par veckor.
- Han kommer inte ha några bestående men, men han kommer ligga inne de närmaste två till tre veckorna.

Dammexplosion trolig orsak
Branden kunde snabbt släckas med brandkårens hjälp och nu pågår en utredning där man ska ta reda på vad som orsakade branden. Men vad Kenneth Werling fått reda på hittills så är det en matarskruv som matar vått material till torkanläggningen som stoppat. Materialet som fanns inne i torken har då blivit övertorkat och för varmt.
- Troligtvis så startade det med en liten dammexplosion, men det var alltså en brand i huvudsak inne i själva torken.

Kenneth Werling berättar att fler personer kunde ha skadats om de befunnit sig i närheten av torken. Operatören som skadade sig var i närheten och försökte åtgärda problemet med matarskrvuen.

Arbetet igång inom kort
Vid fabriken håller man nu på att gå igenom vad som måste repareras av olika säkerhetsskäl. Man ska också se över hur man förhindrar en liknande olycka. Arbetet vid fabriken beräknas komma igång till kvällen eller senast under morgondagen.
- Men det förutsätter ju att inget oväntat inträffar eller att man finner något oväntat här under dagen, säger Kenneth Werling.