Bra säsong för biodlare

Trots det extrema vädret med en torr och varm julimånad och veckans regnande har det vari ett bra år för biodlarna.

- Den här sommaren har varit jättebra, säger biodlare Weine Karlsson i Väderstad som är ordförande i Östergötlands biodlardistrikt.
Enligt Weine Karlsson så har kombinationen av uppehållsväder, en fuktig vår och att bisamhällena blev starka tidigt på våren gjort att kvalitén på honungen är väldigt fin.

Biodlarna har haft fullt upp att tömma sina bisamhällen med honung från midsommar och är nu inne på sluttampen. De flesta biodlarna är så kallade hobbyodlare, men antalet biodlare minskar. Weine Karlsson har sett antalet mer än halveras under 15 år han jobbat aktivt i styrelsen.
- Utvecklingen är ju inte bra. Vi vill ju ha mer biodlare. Det fattas mycket biodlare här i länet för det finns ju honung att ta vara på.

Men Weine Karlsson ser trots detta positivt på framtiden. Han ser till exempel ett ökat intresse för honung i matlagning och de allra minsta är alltid nyfikna.
- Det är bara att vi kan få fler biodlare och göra ungdomar intresserade för biodlingen, för de kommer in i en helt annan värld när de öppnar en bikupa.