Nya vägkamerorna ser inte allt

Sedan i maj har totalt 188 personer i Sverige fått böter efter att ha blivit fotograferade av de nya trafiksäkerhetskamerorna som togs i drift strax före sommaren.

Men det är inte alltid det går att sätta dit den som kör för fort. För när det är någon annan än bilens ägare kör blir det svårt att spåra fartsyndaren.

Om det blixtrade till senast du körde förbi en av de nya fartkamerorna har du antagligen ett brev att vänta hem inom en vecka.

Om du körde din egen bil vill säga.

Men även om du kör en nära släktings bil kommer sannolikt att bli avslöjad. Polisen jämför nämligen det tagna fotot på föraren med bilägarens respektives, barns och föräldrars passfoton.

Men om du kör en väns bil eller ditt företags bil så kan du komma undan med fortkörningen.  Då uppmanar polisen bilens ägare att berätta vem det var som körde bilen. Men ägaren är inte skyldig att berätta vem som har kört bilen.

Men Sven-Olof Hansson på rikspolisstyrelsen tycker inte att det är ett större problem.
- Även om det nu skulle vara så att vi var tvungna att lägga ner ett ärende på grund av att vi inte kunde identifiera föraren så kanske det är så att den föraren kommer att sänka hastigheten för att han eller hon märkte att kameran reagerade och tog en bild, säger Sven-Olof Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".