Olika uppfattningar om vårdgarantin

Den socialdemokratiska vårdgarantin i Östergötland fungerar inte. Det anser den borgerliga alliansen som via kristdemokraternas vice partiordförande Maria Larsson idag presenterade sin variant av vårdgarantin på ett möte i Linköping.

Kristdemokraterna vill, ihop med den borgerliga alliansen på riksplanet, införa en ny och som de säger fungerande vårdgaranti i Sverige.

Samtidigt konstaterade den socialdemokratiska majoriteten i länets landsting i våras att antalet östgötar som väntar i mer än tre månader på vård halverats sen den nuvarande vårdgarantin infördes år 2005.

Den borgerliga vårdgarantin skiljer sig inte särskilt mycket från den nuvarande socialdemokratiska - patienterna ska få välja läkare och sjukhus. Vården ska betalas med skattemedel. Vården ska upplysa om väntetider. Det ska gå att jämföra vården i de olika landstingen - det är på gång redan.

Men några saker som skiljer är ett borgerligt förslag om en fristående myndighet som ska utvärdera vårdens prestationer.

Man vill också ha ett journalsystem som är tillgängligt för läkare i hela landet. Man vill lagstifta om rätt till vård i rätt tid. Man vill riva upp den så kallade stopplagen för privata vårdgivare. Och så har kristdemokraterna ett eget förslag:

Men enligt kd:s partikansli så anslår man ändå 2 miljarder kronor mer än nuvarande regeringen till vården - bara på ett år. Levi Eckeskog, kristdemokrat inom landstinget i Östergötland, tror att vårdfrågan blir stor i årets val och han tycker vården ska få kosta, åtminstone lika mycket som idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".