Båtnostalgi

Museihuset i Ljung utanför Linköping har öppnat på nytt. Igår hölls ett nostalgiskt möte som samlade entusiaster långväga ifrån.
Flera gamla motordrivna veteranbåtar från framför allt Stockholm och Mälaren hade lagt till vid Museets brygga vid Göta kanal. Och på kajen stod flera veteranbilar från Antikbilklubben i Linköping. Det är tre familjer som hjälps åt att driva museet. Det finns en avdelning med gamla leksaksbilar och en med gamla motorbåtar. Men trots att man skaffat nya större lokaler är det ändå bara en bråkdel av samlingarna som får plats i lokalerna. Den större delen finns gömda i olika förråd runt om i Östergötland. Bosse Ljungberg från Stockholm hade tagit sig till Museihuset i Ljung med sin 20 meter långa mahognykryssare Carla III från 1917. Båten var då nordens största fritidsbåt i Mahogny. En båt som han köpte för 25 000 kronor 1980 och sen har renoverat. Idag är båtens värd betydligt mer än så. Hur mycket är svårt att säga. Men kanske runt en miljon kronor eller mer. Men så har han också lagt ner mycket pengar och arbete för att få den i fint skick igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".