Ekonomin ställer till problem för en del nyföretagare.

Kommun utbildar nyföretagare

Norrköpings kommun ska satsa på en utbildning för nya företagare eftersom det idag är många nya företag som lägger ned en kort tid efter att de startat.

Siffror från näringslivskontoret i Norrköping visar att 50-60 % av de företag som startas inte leder vidare till livskraftiga företag, men med bättre utbildning av företagarna hoppas man nu på förändring.
- Ganska många upptäcker efter en tid att den bärande idén inte räcker ända fram utan det kommer en verklighet också och tyvärr lägger många av då och det är dem vi vill fånga upp innan de lägger av och hjälpa att fortsätta, säger näringslivsutvecklare Rolf Kalamark.

Utbildningen går under den kommunala vuxenutbildningen och finansieras av statsbidrag och kommunala bidrag och bakom står bland annat Nyföretagarcentrum, Norrköpings kommun och Norrköpings science Park. Det är Kungsgårdsgymnasiet som bedriver undervisningen och enligt Rolf Kalamark kommer utbildningen till viss del styras av deltagarna
- Vi följer i princip Skolverkets upplägg av de gymnasiala kurserna i företagseknomi och marknadsföring. Man har alltså möjlighet att få gymnasiepoäng, men nu tror jag att de som går de här kurserna i första hand är ute efter kunskap och inte poäng.

Jenny Törnvall tog över en klädbutik i centrala Norrköping tidigare i år och hon tror att behovet av en utbildning är kan komma senare eftersom man får en del kunskap efter arbetsförmedlingens starta-eget-kurs.
-  Att man upptäcker saker på vägen som man saknar och då kan det ju vara ett jättebra komplement.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".