Nya EU-regler ger dyrare viltkött

Priset på svenskt viltkött kan bli högre. Nya EU-regler säger att kött som ska säljas vidare måste behandlas i ett viltslakteri och besiktigas av vetrinär.

Reglerna ska ge säkrare kött men det svenska viltköttet är redan väldigt friskt enligt yrkesjägare Thomas Ekberg.

När rådjursjakten startar nu på onsdag 16 augusti är det många jägare som fortfarande inte känner till de nya reglerna.

Efter att en jägare har skjutit ett djur som ska säljas vidare till butiker måste man numera bege sig till ett godkänt viltslakteri somhar godkänd slaktutrustning. Där ska djurkroppen med tillhörande organ besiktigas av en veterinär och få en stämpel för att få säljas vidare ut på marknaden.

Tidigare behövdes inte rådjur kontrolleras mer än av jägaren eller den som slaktat djuret. Andra hjortdjur som dovhjort, kronhjort eller älg behövde förvisso besiktigas, men inte på ett viltslakteri.

Den utökade kontrollen gör att hanteringen blir dyrare både för jägaren och den butik som ska ta emot köttet, vilket kan resultera dyrare priser för konsumenterna. Thomas Ekberg tycker att de striktare reglerna är onödiga eftersom det är väldigt sällsynt att vilda hjortdjur i Sverige är sjuka, något som i så fall upptäcks jägaren själv, menar Thomas Ekberg.

Även enligt Torbjörn Axelsson på enheten för köttillsyn på Livsmedelsverket så är det mycket sällsynt att de vilda djuren i Sverige är sjuka. Det är däremot vanligt i en del andra EU-länder, och eftersom reglerna gäller alla 25 medlemsländer så införs de även här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".