Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2

Fortsatt stora problem i översvämmat Valdemarsvik

Uppdaterad version 1720

I Valdemarsvik har det nu gått ett dygn sedan häftiga skyfall orsakade översvämningar i stora delar av samhället. Under hela dagen har räddningstjänsten arbetat med att få kontroll på vattenmassorna, men på Storängsområdet i de norra delarna av Valdemarsvik är situationen fortfarande mycket problematisk. 

- Jag har ju varit med om det här en gång tidigare och sa då att aldrig vill jag uppleva det här en gång till. Den här gången är det ju dessutom värre, säger Håkan Svensson, som driver en verkstad i närheten av Fifallaån på Storängsområdet. 

Jättejobb väntar
Trots att fyra pumpar går för fullt i verkstadslokalen står han fortfarande med vatten upp till knäna och nu väntar ett omfattande arbete: 

-  Det blir ju ett enormt saneringsarbete. Alla verktyg måste ju rengöras och oljas in för att inte rosta. Jag vill inte tänka på det bara, suckar Håkan Svensson som tycker att det är märkligt att kommunen inte gjort mer sedan översvämningarna för 15 år sedan.

Många besvikna på kommunen
Det är en uppfattning han delar med flera av de företagare och villaägare som drabbats av omfattande vattenskador på grund av översvämningarna. Runt åtskilliga fastigheter i området stod vattnet under eftermiddagen fortfarande över en meter högt och i vattnet flöt byggmaterial och annan bråte.

Stora kostnader
Hur stora värden som gått förlorade på grund av översvämningarna är ännu för tidigt att säga, men att det handlar om stora summor är otvetydigt.  

- För de företagare som finns i det här området är ju läget fortfarande ganska akut, men skadan är ju redan skedd. Nu handlar det om att försöka få bort vattnet och rädda restvärdet, säger Bho Eklund, räddningschef i Valdemarsvik. 

Många drabbade
Sammanlagt räknar man med att uppåt ett 60-tal fastighetsägare drabbats av gårdagens översvämningar. I de södra delarna av Valdemarsvik började dock vattenmassorna sjunka undan under dagen och runt Vammarmålaån ska samtliga villaägare nu ha fått hjälp med att pumpa bort vattnet. Även i Birkekärr utanför Valdemarsvik ska räddningstjänsten ha hunnit hjälpa de villaägare som fått sina källare vattenfyllda.

Sist betalade kommunen självrisken
På Storängsområdet är det däremot fortfarande problem, inte bara för företagarna. Hemma hos Christer och Dagny Nilsson, som bor mittemot Håkan Svenssons verkstad, gick vattnet i eftermiddags upp till tröskeln:

-  Förra gången betalade i alla fall kommunen självrisken på 10 000 kronor. Det återstår att se hur det blir den här gången, säger Christer Nilsson, som är övertygad om att kommunen kunde ha gjort mer. 

Går inte att förebygga för sådant här
Det är dock det centerpartistiska kommunalrådet Torvald Carlsson inte lika säker på. Han har ägnat stora delar av dagen åt att besöka de värst drabbade områdena och säger sig ha förståelse för att det finns Valdemarsviksbor som till och med överväger att flytta från kommunen:

- Ja, det är ju tråkigt men jag förstår de villaägare och företagare som drabbats flera gånger. Det är ju oerhört stora skador det handlar om för en del. 

Att kommunen skulle kunna ha gjort mer än man redan gjort för att förebygga en sådan här situation, tror han däremot inte:

- Vi har ju gjort en del fördämningar och annat, men det är ju en droppe i havet när det kommer sådana enorma vattenmassor som igår. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".