Nedbantad missbruksvård i Norrköping

I Norrköping har kommunen minskat resurserna till missbruksvården med mer än 20 miljoner kronor sedan 2002. På Länsstyrelsen säger man att nedskärningarna kommer att drabba individen och bli allt för kostsamma för samhället.

Klockan tre i eftermiddag direktsänder vi en debatt om den sociala utslagningen med Norrköpings politiker.

Många barn och vuxna drabbas hårt när kommunerna skär ner på missbruksvården.

Besparingarna har resulterat i att allt färre personer får hjälp med vård och rehabilitering. Under andra kvartalet i år erbjöd kommunen drygt 5500 vårddygn till kända missbrukare i kommunen och det är en minskning med närmare 2000 vårddygn jämfört med 2001.

Samtidigt minskar antalet missbrukare som omhändertas enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, i Norrköping, det visar en sammanställning som Länsstyrelsen i Östergötland har gjort. Länsstyrelsen ser med oro på minskningen av antalet LVM-ärenden. För enligt dem har antalet missbrukare inte minskat i samma utsträckning.

De som i första hand drabbas värst är barn i familjer där någon förälder är missbrukare. Länsstyrelsen tror att var tredje missbrukare har barn eller lever med barn och när kommunerna drar ner på sitt vård till missbrukare och LVM-omhändertagna missbrukare drabbas ännu fler barn i dessa familjer.

Men Kerstin Hellberg, chef för socialkontorets vuxenvård i Norrköping, säger att besparingarna inte har påverkat vården till missbrukarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".