Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länets kommuner beredda att ta emot flyktingar igen

Publicerat onsdag 30 augusti 2006 kl 07.52

Mindre kommuner har bättre förutsättningar att ta emot flyktingar än större kommuner.

Det tycker socialsekretare Bernt Claesson i Ödeshög som nu ska ta hand om sammanlagt 60 flyktingar fram till slutet av nästa år.

Från och med i höst kommer flera av länets mindre kommuner att börja ta emot flyktingar igen efter flera års uppehåll.

Det är dom många flyktingar som fick uppehållstillstånd på grund av den tillfälliga asyllagen som nu behöver tas om hand och en av dom kommuner som erbjudit sig att hjälpa till är Ödeshög.
Men eftersom behovet av platser varit begränsat har flyktingmottagningens verksamhet där legat nere i flera år och det är synd tycker Bernt Claesson, socialsekreterare i Ödeshög.
Enligt honom har små kommuner på många sätt bättre förutsättningar att ge flyktingar ett bra mottagande än stora.

Under hösten öppnar Ödeshög åter sin flyktingmottagning och kommunen kommer ta emot 30 personer i år och ytterligare 30 nästa år. 
Bernt Claesson tror att mottagningen kommer fungera lika bra som vid tidigare tillfällen.

Men den senaste tiden har Ödeshög förekommit mycket i media och det har då handlat om en infekterad situation som uppstått mellan en grupp nyinflyttade romer och Ödeshögsbor.
Där båda parter kännt sig trakasserade och hotade och det är något som påverkat invånarna, berättar Bernt Claesson.

-I många grupper bland äldre och i en del grann grupper så har det vuxit fram en rädsla men jag tror inte att man förknippar det med den flyktingmottagning som planeras nu säger Bernt Claesson.

Ulf-Henrik Östlund arbetar som konsulent vid Röda korset och är engagerad i en aktionsgrupp mot rasism vid skolan i Ödeshög och han berättar att det förekommer främlingsfientliga åsikter även hos en del ungdomar.

Han tycker att politikerna i kommunen nu borde ta mer hjälp av frivilliga organisationer i integrationsarbetet för att få människor att mötas.

- Jag tror att man på kommunal nivå kan tvinga fram  sammarbete och att utnyttja de resurser som finns i kommunen i form av frivilliga organisationer och andra som kan hjälpas åt till att skapa dom här mötena , säger Ulf-Henrik Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".