Hårdare krav på invandrare splittrar borgelig allians

Folkpartiets förslag om språktest för invandrare är inget som kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tycker är bra.

Idag besökte Hägglund Norrköping.

Allt fler eu länder ställer högre krav på invandrare och flyktingar.

Det visar en rapport som Integrationsverket presenterade idag.

I Sverige är det bara Folkpartiet som hittills velat ställa liknande krav på invandrare.

Krav som övriga partier i den borgeliga alliansen inte ställer sig bakom.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som idag var i Norrköping tycker inte att ett språktest för att bli svensk medborgare är ett bra förslag.

I flera länder har man infört obligatoriska introduktionsprogram och det krävs bra språkkunskaper för att få uppehållstillstånd eller medborgarskap.

Även socialdemokraterna har planer på att skärpa kraven på nyanlända invandrare.
Följer man inte svenskundervisningen eller tar praktikplatser som arbetsförmedlingen anvisar kan man bli av med sitt stöd. Men socialdemokraterna vill inte införa någon språktest som folkpartiet förespråkar.

Bara två veckor innan valet harden borgeliga alliansen kunnat komma överrens på de flesta områden. Och frågan om högre krav på invandrare är en av de få punkter som alliansen inte har lyckats få enighet kring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".