Handikappade protesterar mot nytt förslag

De handikappades riksförbund i Östergötland är kritiska mot Östsams förslag om nya regler för färdtjänsten.

Regionförbundet Östsam har lagt ett förslag där färdtjänsten i Östergötlands alla kommuner sköts i Östgötatrafikens regi.

Förslaget får nu kritik av De handikappades riksförbund i länet.

Systemet är för besvärligt när man ska resa utanför sin hemkommun och gör att många drar sig från att resa eller väljer en dyrare resform för kommunerna menar Göran Oscarsson, ordförande i DHR i Östergötland.

Enhetlig bedömning av färdtjänsttillstånd och samma priser över hela länet är några fördelar som DHR ser med förslaget. Men påpekar att man genom tidtabeller som inte är lika omfattande som den ordinarie kollektivtrafiken begränsar möjligheterna för de handikappade att röra sig, till exempel till flygplatserna i länet.

Risken är att man istället väljer att beställa en dyrare riskfärdtjänstresa till Arlanda, något som kostar mer för kommunen.

Dessutom innebär förslaget att dom som åker med färdtjänst utanför sin hemkommun får ligga ute med stora pengar eftersom man först måste betala den lokala färdtjänsten kontant och sedan skicka in kvittona till färdtjänsten hemma.

Göran Oscarsson vill istället att färdtjänsten ska fungera likadant oavsett var i länet man reser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".