Minskat resande med kollektivtrafiken

Allt färre reser med kollektivtrafiken i Östergötland, framförallt i glesbygden. Det totala antalet resor i länet har minskat med ungefär en halv miljon per år sen 1996.

Statistik från Östgötatrafiken visar att det totala antalet resor i länet har minskat med ungefär en halv miljon per år sen 1996. Minskningen gäller både i tätorten och på landsbygden men med några undantag. Pendeltågstrafiken har hela tiden visat en uppåtgående trend och ökar fortfarande. Ett annat undantag är Åtvidaberg där totortstrafiken ökat med 23 000 resor på åtta år.

En anledning till den generella minskningen är enligt Östen Johansson, centerpartist och ordförande för det tekniska utskottet i Söderköping att kostnaden för kommunerna blev större när kollektivtrafiken upphandlades, men också att kommunerna fick ta större ansvar för trafiken när uppdelningen mellan landsting och kommuner gjordes om, vilket också ökat kostnaderna. Kommunerna ansvarar för all trafik inom respektive kommun och landstinget ansvarar för den mellan kommunerna, något som enligt Östen Johansson missgynnat landsorten.

När kostnaderna blev för stora lades på vissa håll busslinjer ner helt, på andra håll minskade turtätheten, framförallt på landsbygden. Resultatet har blivit ökad biltrafik och att ännu färre åker med de bussar som fortfarande finns kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".