Oenighet om framtidens brandflyg

Brandflyget gör stor nytta och det vore dumt om det togs bort. Det säger Frivilliga flygkåren som utför uppdragen, apropå att Räddningsverket inte längre vill betala för uppdragen.
Räddningsverket anser att skogsägarna och de kommunala räddningstjänsterna kan ta över ansvaret för flygövervakningen. Men Kindas ställföreträdande räddningschef Per Kronström ifrågasätter värdet av flygningarna, eftersom de enligt honom bara upptäcker en bråkdel av alla bränder. Istället är det ortsbefolkning och besökare i skogen som upptäcker de flesta bränderna enligt honom. Men Lars Andersson, brandflygchef på Frivilliga flygkåren, hävdar att flyget är överlägset i vissa situationer eftersom de har bättre chanser att lokalisera en brand än till exempel en bärplockare i skogen. Det finns inte heller några ekonomiska motiv från deras sida för att ha brandflyget kvar eftersom flygklubbarna inte vinner något på uppdragen, tillägger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".