Skänninge torg

Staty blir valfråga

Den omdiskuterade statyn Ture Lång som står på torget i Skänninge har nu blivit en valfråga. Detta eftersom  socialdemokraterna bestämt att det ska bli en omröstning om statyns vara eller icke vara i samband med valet den 17 september.

Meningarna om den två ton tunga statyn Ture Lång är många och igårkväll hölls ett möte bland skänningeborna där statyn diskuterades. Och nu har allstå socialdemokraterna beslutat att Ture Långs framtid ska avgöras i samband med valet nästa söndag. Idag står statyn på torget som också används som bilparkering och Carina Jönsson, som är kommunalråd för socialdemokraterna, tycker att statyn kan stå någon annanstans.
- Då kan vi göra om ett utav Sveriges äldsta torg till något trevligt. 
Rolf Båvius är ordförande för Skeningeligan som skänkte statyn till Mjölby kommun och han är av en annan uppfattning. Enligt honom är Ture Lång en Rolandsstod, något som härrör från medeltiden och som är ett bevis för stadens rätt till att skipa rättvisa. 
- Helt enkelt är det så att om man vill bevara det medeltida stuket så ju en Rolandsstod perfekt och den ska stå på stadens torg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".