Miljön bortglömd i valrörelsen

Frågan om hur vi skall lösa och förhålla oss till de miljöproblem som finns runt omkring oss har kommit i skymundan i den pågående valrörelsen.

Enligt docent Johan Hedrén vid Linköpings universitet som studerat miljöpolitik i många år finns det idag inga tydliga konflikter mellan partierna när det gäller miljöproblem. Det, och att frågorna är komplicerade, är några av anledningarna till att vi ser så lite av dem i valrörelsen tror Johan Hedrén.
Miljöfrågorna har egentligen aldrig fått särskilt mycket uppmärksamhet i någon valrörelse. Med några undantag -  1988 debatterades säldöden och försurningen.
Frågan kring kärnkraftens vara eller icke vara blev en het valfråga i 1976 års val, något som mynnade ut i folkomröstningen om kärnkraft år 1980. Just kärnkraften är exempel på en fråga som är konkret, och där det finns motsättningar mellan partierna, men Johan Hedrén tror att den med sin historia är för känslig för partierna idag.
En annan anledning till att miljöfrågorna får så lite utrymme i valdebatten kan vara att de egentligen inte lockar med några fördelar för någon grupp i samhället, ialla fall inte på kort sikt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".