Arbetslösheten sjunker och fler nya jobb

Den totala arbetslösheten i länet har minskat något. Allt fler personer har fått jobb, men samtidigt har antalet som är sysselsatta i något arbetsmarknadsprogram ökat.

Det visar siffror från länsarbetsnämnden som också kan konstatera att det finns fler lediga jobb att förmedla än tidigare.

När det gäller antalet nyanmälda platser till Östergötlands arbetsförmedlingar är siffrorna positiva. Under augusti nyanmäldes nästan 2100 lediga jobb, det är 900 fler än samma månad förra året. Den största ökningen bland länets kommuner, procentuellt sett, skedde i Ödeshög där 13 lediga jobb kom in under augusti, att jämföra med ett enda under augusti ifjol.

Den kommun där arbetsförmedlingen fick in flest lediga platser förra månaden är Norrköping. 786 tjänster nyanmäldes att jämföra med 416 samma månad förra året. Samtidgit skedde där det största varslet, 100 personer varslades från företaget Green Cargo. I augusti varslade fyra arbetsgivare i östergötland sammanlagt 130 personer om uppsägning.

I augusti var 6,9 procent av östgötarna öppet arbetslösa eller deltog i någon form av arbetsmarknadsprogram. I fjol var siffran 7,2 procent.

Bland ungdomar i åldern 18 till 24 år var 2700 personer i länet utan sysselsättning i augusti. Det är 700 förre än förra året.

Fler personer i länet har alltså fått sysselsättning men antalet deltagare i något arbetsmarknadsprogram har samtidigt ökat, 7200 personer i länet deltog i någon sådan åtgärd under augusti. Det är 1500 fler än förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".