Nu har vallokalerna stängts

Sedan klockan åtta i morse har vallokalerna stått öppna och det är inte bara många som besökt lokalerna för att rösta, det är även många som arbetat med att ta emot rösterna.

- Det är upp till varje parti att se till att det finns valsedlar med partiets kandidater på i alla vallokaler, berättar Hans Faxér som under söndagen arbetat vid vallokalen Rosen i Norrköping. Men det händer att personer försöker ta bort eller flytta om bland valsedlarna och därför håller man ett extra öga på dem.

- Det har ju hänt vid flera tillfällen tidigare att exempelvis småpartier som är lite extrema, att folk har tagit med sig hela buntar eftersom man tycker att man inte ska ge andra en chans att rösta på dem, säger Hans Faxér.

Alla valsedlar inte på plats

Att det försvinner buntar med valsedlar är enligt Hans Faxér ganska vanligt. Däremot är det mindre vanligt förekommande att man blandar ihop valsedlar med varandra. Han tycker att partierna är ganska duktiga på att själva se över sina valsedlar, men strax efter åtta hade inte alla partier varit och lagt ut sina sedlar på Rosen.
- Nu kommer till exempel kristdemokraterna och klockan är tjugo över åtta.

Öppet i tolv timmar

Vallokalerna slog upp sina dörrar klockan åtta och slog igen nu klockan 20. 
En av dem som var först ut att rösta på Rosen var Lisa Nilsson. Hon var på plats tidigt för att vara säker på att det skulle bli av. Hon bestämde tidigt vad hon skulle rösta på.
- I början av valrörelsen gick jag igenom partierna ett och ett och kollade att det stämde med det jag tyckte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".