Sapa ökar vinsten

Det kommande köpet av aluminiumföretaget Sapa, med verksamhet i Finspång, kan bli en god affär för norska Elkem. Sapa ökade vinsten under första halvåret och spår att resultatförbättringen kommer fortsätta - trots den svaga marknaden.
Det är de aggressiva kostnadsbesparingarna som börjar synas i Sapas resultaträkning. I fjol lade Sapa ner enheterna i Torsby och Skultuna. Hittills i år har bolaget stängt lackeringsanläggningen i Kungälv och en fabrik i Portugal. Dessutom har personalstyrkan i Vetlanda minskats rejält. "Koncernens åtgärdsprogram är nu i stort sett genomförda och merparten av effekterna av dessa är synliga i resultatåterhämtningen, vilken åstadkommits trots ett fortsatt svårt marknadsläge med hård prispress", konstaterar vd och koncernchef Staffan Bohman i en kommentar till delårsrapporten. Än så länge har dock resultatlyftet inte varit särskilt stort. Sapas vinst före skatt uppgick till 204 miljoner kronor för perioden januari-juni. Under motsvarande period 2001 var vinsten 193 miljoner kronor, borträknat engångsposter och affärsområdena Eurofoil och Autoplastics som såldes i fjol. Samtidigt föll försäljningen med nästan 400 miljoner kronor till knappt 5,8 miljarder kronor, främst på grund av att råvarupriserna på aluminium fallit. Trots det tuffa marknadsklimatet spår Staffan Bohman att förbättringen av resultatet kommer att fortsätta under årets andra halva. Och än bättre blir det nästa år, enligt Bohman: "Förutsatt ett normalt konjunkturläge förväntas under 2003 ett resultat i nivå med Sapas tidigare högsta nivåer", skriver han. De pengarna kan dock komma att hamna i norska händer. I början av juli ökade Sapas största ägare, norska Elkem, sin ägarandel i bolaget till knappt 43 procent. Samtidigt aviserade Elkem ett bud på resten av aktierna. Budet ska läggas senast den 2 augusti. Sapa tillverkar aluminiumprodukter till en rad olika branscher, exempelvis bygg-, telekom- och fordonsindustrin. Bolaget har i dag cirka 6 500 anställda, varav runt 2 400 i Sverige. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".