Troligt maktskifte i Linköping

Efter de stora framgångarna för moderaterna i gårdagens val blir det sannolikt maktskifte i länets största kommun. 

- Vi har aldrig spräckt en borgerlig majoritet i Linköping tidigare, sa centerpartiets kretsordförande Johan Lundgren sent igår kväll.

Precis som på riksplanet var moderaterna de stora vinnarna i  kommunvalet i Linköping. Partiet fick 25,9 procent av rösterna och det är en ökning med nio procentenheter jämfört med 2002. För de övriga borgerliga partierna gick det inte lika bra. Både Folkpartiet och Kristdemokraterna backade och för Centerpartiet blev resultatet exakt likadant som i förra valet. 

Bäddat för maktskifte
På grund av moderaternas kraftiga uppgång är det ändå bäddat för ett maktskifte. Tillsammans får de fyra borgeliga partierna 49,2 procent av rösterna jämfört med socialdemokraternas och samarbetspartiernas 46,8. För att detta ska bli verklighet krävs det dock att centern lämnar den gångna mandatperiodens samarbete med  socialdemokraterna. 

- Vi har varit väldigt tydliga med att vi går till val på vårt eget program och vi har aldrig spräckt en borgerlig majoritet tidigare i Linköping om det har funnits underlag för en sådan, sa Johan Lundgren, kretsordförande för centern i Linköping i går kväll.

Centern är mycket välkomna
Och det moderata oppositionsrådet Paul Lindvall gjorde ingen hemlighet av att han gärna ser att partiet nu avslutar sitt samarbete med socialdemokraterna.

- Väljarna i Linköping har visat att de vill ha en ny politik. Då har vi en skyldighet att försöka formera ett sånt styre och då är centern naturligtvis väldigt välkomna, sa Paul Lindvall och tillade att han ju träffar det centerpartistiska kommunalrådet Gösta Gustavsson i stadshuset på måndagen och att han då ska ta upp diskussionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".