Maktskifte i landstinget med Vrinnevilistan som stöd

Uppdaterad version 08:37
De borgerliga partierna gick starkt framåt i landstingsvalet och med stöd av det nybildade partiet Vrinnevilistan, som uttryckt intresse för ett samarbete, kan de överta makten.  

Trots framgångarna i landstingsvalet fick de borgerliga partierna inte egen majoritet. Det nya intressepartiet Vrinnevilistan, som fick 12 av de 101 mandaten, har dock visat intresse för ett samarbete och då får socialdemokraterna, som backade med hela åtta procentenheter, och samarbetspartierna lämna ifrån sig makten.
Men om det blir något samarbete med Vrinnevilistan kunde moderaternas gruppledare vid landstinget, Marie Morell, inte svara på under måndagsmorgonen.
- Det får vi väl se. Vi har väl samma inställning upplever jag att det är ju faktiskt sakpolitiken som är det viktiga och att man måste komma överens. Det är ju ändå fyra år. 

Det socialdemokratiska landstingsrådet tror ändå på ett samarbete mellan de borgerliga och Vrinnevilistan.
- Jag har från början betraktat Vrinnevilistan som ett femte borgerligt parti, så min bedömning är att det blir ett borgerligt styre i landstinget, sa landstingsrådet Paul Håkansson (s) sent igår kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".