Stjernqvist vill ha kvinnlig partiledare

Socialdemokraternas förre partisekreterare och kommunalrådskandidaten i Norrköping, Lars Stjernqvist, sällar sig till dem inom socialdemokratin som vill se en kvinna som Göran Perssons efterträdare.

Han blev heller inte särskilt förvånad över att Persson valde att annonsera sin avgång som partiledare redan på valnatten.

- Tycker det var logiskt även om jag tillhör dem som tycker att han varit väldigt bra partiledare så finns det ingen anledning att dra ut på det, säger Stjernqvist.

När det gäller Perssons efterträdare så nämner Stjernqvist ungefär samma namn som tidigare många andra. Margot Wallström, Mona Sahlin, Ulrica Messing, Carin Jämtin och Vanja Lundby-Wedin är alla tänkbara som partiledare men han vill inte ta ställning för någon särskild.

Men han tror att EU-kommissionären Margot Wallström har en fördel gentemot andra kandidater eftersom hon har stått utanför valrörelsen.

- Vi andra är ju i någon mening alla delaktiga i det här valnederlaget, säger Stjernqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".