Huvudskyddsombudet vill ha anonyma beslut på Migrationsverket

Det är ett stort problem att man riskerar att bli uthängd och hotad när man fattar ett beslut som uppfattas som negativa.

Det säger huvudskyddsombudet på Migrationsverket i Norrköping Anna-Lena Hansson som tycker att det borde vara möjligt för  anställda på verket att fatta beslut utan att skriva under med sitt namn.

Anna-Lena Hansson berättar om en anställd som fattat ett beslut som rörde en person som senare begick självmord. En kvällstidning skrev om fallet och publicerade namn och bild på den anställde som fattat Migrationsverkets beslut.

- Att bli bli uthängd på mittuppslaget i en kvällstidning och bli beksylld för att ha tagit livet av en person som senare tog sitt liv, det är allvarligt, säger Anna-Lena Hansson.

Nu vill hon att berörda parter ska hitta en lösning så att anställda kan fatta beslut utan att behöva skriva under med sitt namn.

Men Karolin Wallström som är utredare för statliga Brottsförebyggande Rådet tycker inte att det är självklart att anonyma beslut är bra på myndigheter som Migrationsverket.

- Jag kan inte svara på det. Det måste varje myndighet utreda på egen hand om det är bra i deras verksamhet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista