Micko: Situationen är absurd

Linköpings avgående kommunalråd Lena Micko tycker att riksdagen bör se över frågan om hur man ska hantera demonstrationer som inte sökt tillstånd.

Anledningen är att Nationalsocialistisk Front regelbundet under hela sommaren anordnat demonstrationer i Linköping utan att söka tillstånd.

- Situationen blir lite absurd när alla är emot nazisterna men ingen kan göra nåt åt det, säger Lena Micko.

Det var för ett par veckor sedan som Micko tyckte att man skulle försöka se till så att Nationalsocialistisk Front inte fick hålla sina demonstrationer i centrala Linköping, utan på någon annan plats.

I Karlskrona har Nationalsocialistisk front också vid ett flertal tillfällen ordnat demonstrationer utan tillstånd. Där har kommunen tagit upp problemet med polis och åklagare, men kommit fram till att det inte går att stoppa demonstrationerna eller tvinga demonstranterna att demonstrera på en annan plats. Det går bara att göra om det uppstår oroligheter.

Eftersom det inte verkar gå att göra så mycket åt demonstrationerna utan tillstånd med den lagstiftning som finns vill alltså Lena Micko att lagen ses över i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".