Maktskifte i Motala

Efter 58 år vid makten i Motala får nu socialdemokraterna stiga åt sidan för sen sex-partiallians.

Sedan valresultatet stod klart har SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti, som fick en vågmästarroll förhandlat både med borgerliga Nystart Motala och med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Idag blev det alltså klart att man väljer Nystart Motala.

Johan Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Motala, var överraskad över beskedet i förmiddags. Även om det sedan valnatten stått klart att SPI skulle få en vågmästarroll så talade åtminstone historien för socialdemokraterna.

Sedan 1948 har socialdemokraterna regerat i Motala antingen i egen majoritet eller, som under den senaste mandatperioden, tillsammans med vänsterpartiet.

Johan Andersson påpekar att det egentligen inte är någon majoritet som bildas i och med att SPI går till Nystart Motala. Sexpartialliansen, där förutom SPI moderaterna, centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet kommer att ingå, har 28 mandat i fullmäktige. Socialdemokraterna och vänsterpartiet har tillsammans 27 mandat. Sverigedemokraterna har de återstående två mandaten och de kan komma att bli helt avgörande i en rad frågor.

Nytt kommunalråd i Motala blir nu troligen moderaten Eva Isaksson Ribers. Hon är så klart mycket nöjd med att det blir ett maktskifte och SPI:s lokala partiprogram tycker hon stämmer bra överrens med Nystart Motalas på många punkter.

Den nya sexpartialliansen kommer nu att mer ingående börja förhandla om sin gemensamma politik och Eva Isaksson Ribers säger att de inte kommer att söka stöd hos Sverigedemokraterna, även om det kan komma att behövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista