Anonyma tips till försäkringskassan ökar

Det blir allt vanligare att försäkringskassan i Östergötland får ta emot anonyma tips om personer som misstänks fuska med ersättningen.

Under de senaste fyra åren har antalet tips nästan tredubblats.

Antalet anonyma tips om misstänkta fusk med ersättningen från Försäkringskassan har nästan tredubblats i länet sedan 2002.

Enligt Anija Diztaravic, chef för avdelningen för misstänkta bedrägerier på försäkringskassan i länet finns det flera skäl till varför tipsen ökar.

- Frågan har varit en viktig valfråga och man har  uppmärksammat att försäkringskassan fått extra resurser att arbeta med dom har utredningarna och det kan påverka medborgarna att göra fler anmälningar än förrut säger Anija Diztaravic.

År 2002 tog Försäkringkassan i Östergörland emot drygt 270 anonyma tips om att personer misstänktes fuska med ersättningen från försäkringskassan.

Redan under det första halvåret i år hade 390 tips lämnats in och fortsätter den här utvecklingen i år kommer antalet tips ha ökat till nästan 900 vid årskiftet.

Ungefär hälften av tipsen gäller ersättningar som gäller ohälsa och hälften gäller boendet.
Men Anija Diztaravic säger att det inte är säkert att fusket ökat bara för att anmälningarna om fusk ökar.

- En anonym anmälan som vi får säger att någonting som dom uppfattar är fel men det är långt ifrån att det är så när det kommer till oss enligt Anija Diztaravic.

När tipsen kommer till försökringskassan så utreder myndigheten om det ligger något i anmälan vilket det inte alltid gör. Det är inte heller säkert att det handlar om ett medvetet brott.

Anija Diztaravic som är ansvarig chef för avdelningen som utreder tipsen säger att det är ungefär hälften av fallen som kassan går in och korrigerar storleken utbetalningen till den som får ersättningen.