Jobb försvinner från Skänninge

46 personer varslas från kabeltillverkaren KA Wiking i Skänninge.

Orsaken till varslet är att företagets tillverkning ska flyttas till Polen bland annat på grund av krav från kunder om lägre priser.
- Tyvärr faller försäljningen väldigt snabbt det sista kvartalet och det är därför vi varslar. Våra stora kunder har flyttat sin produktion till lågkostnadsländer och ställer krav på att vi har den kostnadsnivån som finns där, säger Christer Alfredsson som är VD för KA Wiking i Skänninge.
Chockbesked för både anställda och politiker
För de anställda vid företaget kom beskedet om att tillverkningen i Skänninge läggs ned som en chock igår. Anita Andersson har arbetat på KA Wiking i 34 år och är fackombud vid fabriken.
- Att det skulle bli totalt slut med produktionen här det kom som en chock. Vi vart nog väldigt ställda ifrån fackligt håll igår och sömnen har varit minimal inatt och det är jätteledsamt.

Även för politiker inom Mjölby kommun kom beskedet som en blixt från klar himmel och Jörgen Oskarsson som är socialdemokratiskt kommunalråd säger att det tidigare verkat gå bra för företaget.
- Tidigare i år så tog man in väldigt många tillfälligt anställda för att klara en stororder som man hade via PartnerTech. Det blev uppenbart inte de följdbeställningar av det som man hade hoppats. Det är ju en delförklaring har vi fått höra.

Länsarbetsdirektör Gösta Landgren säger att det nu är viktigt att ta hand om de som blir arbetslösa men att man måste avvakta de lokala förhandlingarna med de fackliga organisationerna innan man tar kontakt med de som varslats.
- Det är ju en svår situation där man inte har så gott om arbeten att välja mellan, säger han.

Kvar i Skänninge blir ett kontor med cirka åtta anställda. MBL-förhandlingarna har inletts och Christer Alfredsson säger att de flesta av de anställda kommer att sluta under första halvåret 2007.