Tåg på kustbanan får samma upprustning som tåg på Svealandsbanan

De nya dubbeldäckarna längs tågsträckan Norrköping-Nyköping-Stockholm ska enligt SJ få precis samma upprustning som de dubbeldäckare som trafikerar Svelandsbanan.
Uppgifter om att tågen längs kustbanan inte skulle rustas fick pendlarföreningen i Nyköping att reagera starkt, men Edward Lind, pressinformatör på SJ, menar att det inte stämmer.

- Tågen är inte knutna till en särskild sträcka. När de upprustade dubbeldäckarna kommer ut på spåren så kommer de trafikera såväl kustbanan som Svealandsbanan, säger Edward Lind.

Förseningar på båda sträckorna

Dubbeldäckartågen har haft problem med dörrar som inte öppnats, små bagageutrymmen och trasiga toaletter och enligt pendlarföreningen i Nyköping så har sträckan Linköping-Nyköping-Stockholm drabbats av lika många problem och förseningar som Svealandsbanan.
När uppgifter tidigare gjorde gällande att SJ prioriterade att åtgärda tågen på Svealandsbanan men inte dubbeldäckarna på kustbanan så blev kritiken hård.
- Det är en fullständig katastrof med tanke på hur situationen sett ut under ett år nu, säger Jerry Wiklund som är pendlarföreningens talesman.

Kompensation till pendlare
Enligt uppgifterna skulle SJ enbart kompensera pendlarna i Mälardalen för förseningar och andra problem och då genom gratis internetuppkoppling under en begränsad period. Pendlarna längs kustbanan skulle inte få någon kompensation.
- Det är ett slag i ansiktet och ett hån. Man tar bra betalt för en tjänst som man överhuvudtaget inte fullföljer, säger Jerry Wiklund.
Men nu hävdar SJ att kompensationen gäller även pendlare längs kustbanan.
- Vi har valt att göra det till en gratistjänst på de sträckor där vi vet att resenärerna har haft det extra jobbigt det senaste halvåret och det är Mälarbanan men också Linköping- Gävle, säger Edward Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista