Lång väntan på uppkörningstid

Nu under sommaren lever inte Vägverket upp till sitt mål att erbjuda uppkörning inom 3 veckor. Det är många som vill passa på att ta körkort under sin ledighet, men får då räkna med åtminstone dubbelt så lång väntetid.
På Vägverkets Förarprov i Linköping är det i dagsläget mellan 6 och 8 veckors väntetid. Ökat tryck under sommaren, samtidigt som mc-säsongen drar igång och Vägverkets egen personal ska ha semester, gör att målet att erbjuda en uppkörning inom 3 veckor är omöjligt att leva upp till. Jan-Erik Nibelius, som har trafikskola i Norrköping, tycker det är tråkigt att det blir så här på somrarna. Han tycker att Vägverket borde ta ut högre avgifter för de som kör upp många gånger, eftersom han anser att det är de personerna som till stor del bidrar till de långa väntetiderna. En modell bland flera som Vägverket nu tittar på. Men Per-Olof Nilsson, som är körkortschef på Vägverket, säger att det största problemet är brist på trafikinspektörer efter ett rekryteringsstopp för ett par år sedan. Trots att personalläget nu blivit bättre genom rekryteringskampanjer, tror inte Per-Olof Nilsson att man kommer att kunna leva upp till målet om uppkörningstid inom 3 veckor under semesterperioden - men han tillägger att kötiderna är på väg ner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".