Miljöpartiet väljer vänsterblocket

Efter miljöpartiets medlemsmöte igår kväll står det klart att partiet vill samarbeta med socialdemokraterna och vänsterpartiet i kommunen de kommande fyra åren.

Sedan valet har miljöpartiet i Norrköping haft en vågmästarroll och inlett förhandlingar med både moderaterna och socialdemokraterna. Men igår kväll beslutade en tydlig majoritet bland miljöpartiets medlemmar att förhandlingarna ska fortsätta med socialdemokraterna och vänsterpartiet.
Under den senaste mandatperioden har miljöpartiet stöttat socialdemokraterna och vänsterpartiet och enligt miljöpartiets gruppledare Stefan Arrelid var beslutet om fortsatt samarbete ite svårt att fatt.
- Nej, det kändes faktiskt inte så svårt. Även om det fanns fördelar och bryta det här samarbetet som vi har haft med socialdemokraterna så efter resultatet vi kom fram till i de här förhandlingarna så var det en ganska given utgång.
Enligt Arrelid avstod man från den borgerliga alliansen eftersom de femtio punkter man plockat ut från sitt lokala handlingsprogram fick bättre gehör hos socialdemokraterna och vänsterpartiet.
Under den kommande mandatperioden kommer det nu finnas fem kommunalråd i Norrköping istället för fyra och en av dem är med all största sannolikhet miljöpartist.
- Ja, så är det tänkt, säger Stefan Arrelid.