Dubbeldäckade tåg kan komma att tas bort

De problemfyllda dubbeldäckade tågen som bland annat trafikerar sträckan Linköping - Stockholm - Gävle, kan komma att tas bort. SJ:s vd Jan Forsberg säger nu att om problemen inte är lösta inom en snart framtid, kan det helt enkelt bli aktuellt att göra sig av med tågen.

Ända sedan tågen togs i trafik har det varit problem med bland annat dörrar som inte kan öppnas och en luftkonditionering som inte fungerar.

– Sådana här problem kan man inte ha i all oändlighet och det har vi inte heller tänkt oss. – Vi hoppas nu att vi kan komma till en situation där de här tågen fungerar på ett tillräckligt bra sätt och gör de inte det får vi naturligtvis ta nya beslut på det här området, säger SJ:s vd Jan Forsberg.

De fransktillverkade dubbeldäckartågen har under nästan hela sin tid i Sverige dragits med stora tekniska problem. Det handlar bland annat om dörrar, ventilation och toaletter som inte fungerat alls eller mycket dåligt. Följden har blivit förseningar, inställda tåg och resenärer som varit minst sagt upprörda.

Exakt vad Jan Forsberg menar med att göra sig av med tågen vill han inte gå in närmare på i nuläget. Det tidsschema som gäller är årets slut. Under resten av hösten och vintern ska de åtgärder som man tagit till för att få tågen att fungera utvärderas och det är det först efter det som de mer drastiska besluten kommer, enligt Jan Forsberg.

Problemen med tågen har inte bara drabbat resenärerna, personalen som har arbetat ombord på dubbeldäckarna har upplevt det hela som mycket jobbigt och under sommaren var det inte ovanligt att personal sjukskrev sig eftersom påfrestningarna blev för stora, enligt skyddsombudet Lennart Jansson.