Dyrt och tidskrävande att radonsanera

Nu i veckan uppmanade länsstyrelsen på nytt länets villaägare att genomföra radonmätningar.

Men den sanering som en sådan mätning kan leda till riskerar att bli både dyr och tidskrävande. För Claes Boman tog det tre åer att få sin villa i Åby utanför Norrköping radonsanerad.

Vintern 2003 gjorde Claes Boman en radonmätning av villan i Åby. Resultatet visade på 600 becquerel per kubikmeter luft. Eftersom gränsvärdet för hälsofarlig nivå ligger på 200 becquerel per kubikmeter luft så gjordes en uppföljningsmätning, denna gång utförd av en konsult.

Förslaget som konsulten la till familjen Boman gällde både radonsanering, ökad ventilation och kompensation för värmeförlusten som det gav. Notan stannade på 140 000 kronor. Lite för dyrt tyckte Claes Boman som istället vände sig till en rad ventilationsfirmor med en förfrågan om att radonsanera villan.

- Jag fick inget svar. Jag fick ringa och göra påstötningar till firmorna.

Till slut kom en firma i Norrköping med ett förslag, men när Claes Boman skickade in förslaget till länsstyrelsen för att få radonbidrag så sa de nej. I stället blev det ett nytt förslag, kostnad 70 000 kronor.

Problemet enligt Claes Boman är att det är svårt att få tag på en ventilationsfirma som vill och kan utföra saneringen.

-Framför allt är det väldigt få firmor som är godkända att göra radonsaneringar. Om det är de som är dåliga eller länsstyrelsen som är för petig vet jag inte. Det blir ju problem i alla fall.

Länsstyrelsens radonbidrag på 15 000 kronor tycker han inte är tillräckligt.

- På investeringar på nästan 100 000 kronor blir det inte så mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista